Våld och övergrepp

Du har rätt att känna dig trygg i ditt hem och de som ska ta hand om dig får inte använda våld. En del växer upp med våld från vuxna i familjen och så ska ingen behöva ha det. Många som utsätts för våld tänker att det är deras fel, men det är de vuxna som gör något förbjudet och det finns hjälp att få.

Barn kan utsättas för våld i familjen på olika sätt. Ibland kan det vara en förälder som slår, ibland ett syskon. Det kan handla om sparkar och slag, att man blir inlåst eller blir misshandlad på något annat sätt. Att bli tvingad till sex eller att göra något sexuellt är också våld. Våld kan även vara att bli kallad för något fult och elakt eller att få höra att man är dålig och jobbig. Du kan även bli hotad eller vara med om att vuxna eller syskon använder våld mot någon annan i familjen.

Ett annat slags våld är att de vuxna inte tar hand om dig på ett bra sätt. Det kan till exempel vara om du ofta får gå hungrig, inte har kläder, inte har någonstans att sova, om någon i familjen tar dina pengar eller om du inte får omtanke och kärlek. Vuxna måste helt enkelt ta hand om sina barn på ett bra sätt. Allt våld mot barn kan kallas barnmisshandel och det är förbjudet.

Familjer där vuxna använder våld mot barn ser ut på olika sätt. Barn kan utsättas för våld oavsett var familjen bor eller kommer ifrån och oavsett vad de vuxna jobbar med. En del vuxna som använder våld blev själva utsatta för våld när de var barn. Men många som själva har utsatts för våld som barn skulle aldrig själva använda våld när de blir vuxna.

Det spelar ingen roll varför en vuxen slår ett barn, det är alltid fel. Och det är alltid den vuxnas ansvar.

Du har rätt att få prata om våld från vuxna i familjen och det är viktigt för att du ska må bättre. Det betyder inte att du skvallrar. Du har rätt att känna dig trygg i din vardag. Det spelar ingen roll hur lång tid som har gått, det är aldrig för sent att prata med någon om det som har hänt. Hela familjen har rätt att få hjälp. Personer som använder våld mot sin familj behöver få hjälp att sluta, för att de och resten av familjen ska må bra.

Du kan berätta för någon du litar på, så kan den personen hjälpa till att söka hjälp på rätt ställen. Du kan till exempel prata med någon som jobbar i skolan, en kompis, en släkting eller någon på en ungdomsmottagning. Du kan också vända dig till sjukvården, socialtjänsten eller polisen. Känns det svårt att berätta så kan du skriva ner vad som hänt och visa upp. Våldet måste få ett slut och du kan få hjälp med att prata om det som hänt, så att du kan må bättre.

Läs mer nedan om våld och övergrepp och var du kan få råd, stöd och hjälp

Öppettider

Kontakt