Kontakta oss

Kontakt samhällsbyggnad

ikon för öppna och stäng meny

Biltvätt

Bilden föreställer hand som tvättar bilen med en svamp

Tvättar du din bil i en biltvätt eller gör-det-själv-hall gör du på ett enkelt sätt en stor insats för vår miljö. Varje år hamnar stora mängder miljöfarliga ämnen i naturen på grund av att många väljer att tvätta sin bil hemma på gatan.
Tänk på detta när du ska tvätta din bil:

  • Det allra bästa för miljön är att tvätta bilen i en miljöanpassad biltvätt.

  • Det näst bästa alternativet är att tvätta bilen i en "Gör det själv-hall". Tänk på att välja miljöanpassade bilvårdsprodukter!

  • I sista hand kan du spola av bilen på annan mark än asfalt, t ex på gräsmattan. Det sistnämnda är inte att rekommendera, men bättre än att stå på gatan eftersom det smutsiga vattnet i alla fall inte rinner ner i dagvattenbrunnen.

  • Undvik helt asfalterade ytor där spillvattnet rinner rakt ut i vattendrag eller dagvattenbrunn. Tvättvattnet kan även vara giftigt för tex hundar och andra djur, som kan få i sig detta av misstag.

Vad innehåller tvättvatten?

Tvättvatten från fordonstvättar består av både föroreningar som tvättas bort från bilen samt av kemikalier från bilvårdsmedel. De gifter som tvättas bort är t ex metaller som kadmium, zink, krom, nickel, bly och koppar. Och det frigörs även däckpartiklar, olja, bränslerester, vägmaterial och ftalater som har en hormonstörande verkan.

Kontakt