Alkohol och droger

Det går inte att säga vad som är lagom drickande och vad som är för mycket, och det skiljer sig från person till person. Men om du dricker på ett sätt som ger problem kan det kallas riskbruk, missbruk eller beroende.

Innan kroppen och hjärnan vuxit färdigt, är du känsligare för skador och sjukdomar som alkohol kan ge och ska inte dricka alls. För att skydda dej som är ung finns det därför åldersgränser för när man får köpa alkohol.

Vad är för mycket?

Eftersom det kan vara stor skillnad mellan hur olika personer påverkas av alkohol, kan du aldrig jämföra ditt eget drickande med andras. Det viktigaste är inte exakt hur mycket du dricker, utan att du är uppmärksam på andra saker som kan vara tecken på att du har eller håller på att få problem med alkohol. Det kan till exempel vara:

 • Att du tål mer. Dricker du ofta vänjer sig kroppen och du behöver mer alkohol än tidigare för att bli full.
 • Att du dricker mer än du hade tänkt.
 • Att du dricker så mycket att du får minnesluckor. Det kan vara ett tecken på att hjärnan börjat skadas.
 • Att du känner att du behöver dricka igen ”dagen efter”, för att må bättre eller för att du känner ett sug.
 • Att du fortsätter dricka fast du mår dåligt på något sätt.
 • Att drickandet gör att det går sämre i skolan eller på jobbet eller att du struntar i aktiviteter.
 • Att ditt drickande förstör relationer med kompisar eller familjen.
 • Att du inte erkänner för dig själv hur mycket du dricker, och inte vill prata med andra om det.
 • Att du blir nedstämd, irriterad eller får ångest. Det kan bero på att du gjort något du ångrar eller skäms för när du varit full, att du vet att du dricker för mycket, eller att kroppen och hjärnan reagerar på alkoholen.
 • Att du ofta känner sig rastlös.
 • Att du får sömnproblem.
 • Att du får ont eller andra problem med magen.

Att dricka för mycket kan också leda till att du hamnar i riskfyllda situationer. Det kan till exempel vara en olycka, bråk eller misshandel, att du har sex fast du inte vill eller sexuella övergrepp.

Och så kan alkohol göra att du själv gör saker som du inte borde, att du begår brott, skadar dig själv eller någon annan, och det kan till och med vara livsfarligt

Vad beror alkoholmissbruk på?

Ibland beror alkoholmissbruk på att du går igenom något jobbigt. Det kan vara att ett förhållande har tagit slut eller att någon har dött eller för att du känner sig nedstämd av någon annan anledning.  För andra handlar det bara om att de tycker att det är roligt att festa. För de flesta går det över i ett mer begränsat drickande efter ett tag, men att dricka mycket gör alltid att risken ökar för att man ska bli beroende av alkohol. Om du vet att du har druckit mycket under till exempel en resa, ett skollov eller en jobbig tid, är det bra att undvika alkohol under en period.

Om du är orolig

Om du vill ta reda på om du själv eller någon annan har problem med alkohol, eller för att få veta vilken hjälp som finns, kan du vända sig till en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Om du vill vara anonym kan du ringa till någon av de stödorganisationer som finns eller till Alkohollinjen.

Läs mer här nere under länkar om var du kan läsa mer om alkohol och droger och söka stöd och hjälp.

Öppettider

Kontakt