Beredskapsveckan vecka 39

Är du förberedd? Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? Om strömmen försvann och du blev utan både värme och vatten? Efter ett par dagar börjar det ta slut på hyllorna i butiken. Ingen vet när det kan fyllas på igen.

Vad behöver du vid en kris?

Som invånare har du ett eget ansvar att klara en vecka utan el, vatten eller mat. Om de flesta av oss klarar de första akuta dygnen så kan samhällets resurser användas för att hjälpa svaga och utsatta människor, till exempel äldre, sjuka och barn.

Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat och värme samt att kunna ta emot viktig information. Med rätt förberedelser kan du även hjälpa andra.

Du kanske har skaffat en krislåda med vevradio, konservburkar och ett stormkök? Nu är det dags att plocka fram grejerna och prova att använda dem. Att öva är årets tema under Beredskapsveckan.

MSB har tagit fram en digital utbildning där du både kan pröva dina kunskaper och få konkret hjälp hur du bäst kan förbereda dig för en kris. Utbildningen startar med ett omfattande strömavbrott. Vad gör du då? Var har du din ficklampa? Vad äter du när spisen, kylen och frysen inte fungerar på flera dagar? Du hittar webbutbildningen här.

Läs gärna mer om hur du kan förbereda dig här.

bild på krislåda