Krisberedskapsveckan 2019

Kontakta oss

Kontakt kommunstyrelsens förvaltning

Krisberedskapsveckan 2019

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? Om strömmen försvann och du blev utan både värme och vatten? Efter ett par dagar börjar det ta slut på hyllorna i butiken. Ingen vet när det kan fyllas på igen.

Under en vecka 6-10 maj fokuserar samtliga kommuner i Sverige på just krisberedskap i  informationskampanjen #Krisberedskapsveckan. Det finns en del saker var och en kan göra för att underlätta om krisen kommer. Målet med kampanjen är att uppmärksamma alla som bor i landet på just detta.

Vad behöver du vid en kris?

Som invånare har du ett eget ansvar att klara 72 timmar utan el, vatten eller mat. Om de flesta av oss klarar de första akuta dygnen så kan samhällets resurser användas för att hjälpa svaga och utsatta människor, till exempel äldre, sjuka och barn. 

Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat och värme samt att kunna ta emot viktig information. Med rätt förberedelser kan du även hjälpa andra.

Under krisberedskapsveckan kan du träffa våra säkerhetssamordnare Staffan och Mathias för att ställa frågor och få tips och råd på torget i Kisa fredagen den 10 maj klockan 09.00-11.00 och utanför ICA Supermarket i Rimforsa cirka klockan 15.30.

Förberedd vs Oförberedd

Vi får följa Staffan och Mathias under en vecka då de blir drabbade av ett längre strömavbrott. Hur klarar dom det?

Therese Lindgren

Sveriges största bloggare tar upp ämnet kris och krig i samarbete med myndigheten för samhällskydd och beredskap.

Hemberedskap - mat

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller annan någon störning eller kris i samhället så måste du vara beredd på att själv kunna ordna något att äta. Här får du tips på hur du kan lösa det.

Hemberedskap - kommunikation

Om det blir till exempel ett långt strömavbrott eller annan störning eller kris i samhället så kommer inte telefoner och internet att fungera. Här finns många tips på hur du kan lösa det.

Du lämnar Kinda kommuns hemsida om 5 sekunder

Sidan du är på väg att besöka ligger inte på Kinda kommuns hemsida