Skyddsrum och skydd i mindre kommuner
Många kan känna oro över att det saknas skyddsrum i mindre kommuner. Det är naturligt att fundera på hur man kan skydda sig om det skulle behövas vid en krissituation. Här förklarar vi varför det ser ut så och vad du kan göra om det inte finns skyddsrum i din närhet.
Skyddsrum finns främst i städer
Skyddsrum är vanligast i större städer och tätbebyggda områden. I mindre kommuner som vår finns det ofta få eller inga skyddsrum. Detta beror på att man historiskt sett inte bedömde risken för angrepp som lika stor på mindre orter och landsbygd jämfört med större städer. Därför prioriterades skyddsrum främst i stadsmiljö.
Vad kan man göra istället?
Om det inte finns skyddsrum där du befinner dig kan andra utrymmen också ge bra skydd, till exempel:
- Källare
- Garage
- Betongbyggnader
- Andra stabila byggnader utan fönster
Tänk på att välja ett skyddande utrymme som ligger under marknivå eller har tjocka väggar. Stäng dörrar och fönster och håll dig så långt från ytterväggar och glas som möjligt.
Så kan du förbereda dig
Även om det inte finns skyddsrum är det viktigt att förbereda sig:
- Ha en plan för var ni ska samlas om något händer.
- Ta reda på vilka skyddande utrymmen som finns i närheten av ditt hem eller arbetsplats.
- Förbered en krislåda med nödvändiga förnödenheter som mat, vatten, radio, ficklampa, batterier samt filtar och varma kläder.
Lyssna på myndigheternas information
Vid en kris är det viktigt att följa nyheter och instruktioner från myndigheterna via radio och andra informationskanaler.
Vem har ansvaret?
Regeringen beslutar om höjd beredskap, vilket innebär att skyddsrum ska ställas i ordning först då. Fastighetsägare ansvarar för att skyltar och skyddsrumsförråd är i gott skick, men skyddsrum behöver inte iordningställas i förväg.
Att känna till hur du kan skydda dig i olika situationer är ett viktigt steg mot att vara förberedd. Om du har fler frågor kan du läsa mer på MSB:s hemsida eller kontakta vår säkerhetssamordnare.
Länkar
Kontakt