Lucka 19

Köttbullar, köttbullar, köttbullar, ge mig mera köttbullar!
Japp, på kosten de rullar och rullar.
Köttbullar till alla julbord som ska serveras,
och till alla jultallrikar som ska levereras.
Men ingen fara du får även här en chans,
med receptet på Roberts köttbullar med smaklig balans.
Om du inte gillar kött, ingen fara.
Här kommer kommer även ett med grönsaker bara.
Kanske är detta året du testar något nytt,
och julskinkan mot kålrot blir utbytt!

Roberts Julköttbullar med ingefära

1/2 kg fläskfärs eller blandfärs
1 medelstor kokt potatis
1 st gul lök, mixad eller malen
7 g salt
1/2 g vitpeppar
1/2 msk malen torkad ingefära (det kan uteslutas och ta kryddpeppar om du vill)
½ dl grädde (om du använder blandfärs)


Stekning

2-3 msk smör eller margarin

Så här gör du:
Riv potatisen fint, skala och mixa löken.
Blanda färsen med potatis, lök, salt, peppar och ingefära.
Provstek lite färs och smaka om det behövs mer kryddor.
Forma bullarna i önskad storlek och lägg dem på en tallrik. Skölj händerna i vatten då och då om färsen fastnar.
Bryn bullarna runt om i en stekpanna och efterstek dem i pannan eller i en separat gryta 4-5 min
Tips!
Köttbullar till många är praktiskt att steka i ugn: Gör en dubbel sats av julköttbullar och forma till bullar. Lägg fett i en långpanna (ca 30x40cm), sätt in den i 250° ugnsvärme och låt fettet bli ljusbrunt. Lägg i köttbullarna och stek i mitten av ugnen 8-12 min. Vänd dem några gånger under stekningen

Vegetarisk julskinka på kålrot

1 st Kålrot (ca 500 gr)


Buljong
1,5 l vatten
5 st vitpepparkorn
5 st kryddpepparkorn
Lagerblad
Grönsaksbuljong

Griljering
1/2 dl senap, grovkornig
2 msk sirap
1 msk tomatpuré
1 dl ströbröd
(1 msk potatismjöl)


Så här gör du:
Skala kålroten
Koka upp en kraftig buljong med de pepparkornen, lagerbladen och grönsaksbuljongen. Låt kålroten koka i buljongen ca 1 timme, men koktiden kan variera efter kålrotens storlek. Den ska vara relativ fast men mjuk att skära i.
Blanda samman alla ingredienser till griljeringen. Använd potatismjölet om du vill ha en fastare smet.
Låt kålroten svalna, pensla på smeten och täck sedan med skorpmjöl över hela ytan.
Sätt in kålroten i ugnen på 225° i ca 20-30 minuter. Vill du ha en knaprig skorpa, sätt på grilleffekten sista 10 min eller mer övervärme.

Skiva upp kålroten som en vanlig skinka och servera med senap och vörtbröd.
Ett fantastiskt alternativ till julbordet som passar alla, ett grönare val!