Kontakta oss

Kontakt

ikon för öppna och stäng meny

Skärpta allmänna råd

Uppdaterad 2020-12-02

Med anledning av den snabba ökningstakten i spridningen av covid-19 har Folkhälsomyndigheten tillsammans med Region Östergötland beslutat att kraftigt skärpa de allmänna råden i Östergötland. Detta gäller fram till och med 13 december och kan komma att förlängas.

Skärpningen görs för att stoppa den snabba smittspridning i samhället som pågår. Allt fler patienter behöver vård och det är viktigt att vi tillsammans anstränger oss för att förhindra smittan så att äldre och riskgrupper inte smittas.

Vi är i ett allvarligt läge. Var och en måste nu ta ett stor ansvar att följa de skärpta råden för att snabbt minska smittspridningen i samhället.

Läs mer om vad beslutet innebär på 1177.selänk till annan webbplats

Publikgräns på 8 personer

Från och med den 24 november är det förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Länsstyrelsen Östergötland har beslutat att förbudet även ska gälla sittande publik. Enda undantaget är begravningar.
Läs mer härlänk till annan webbplats

Minska smittspridningen

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt, det är enda sättet att . Det görs genom att:

  • Du stannar hemma om du känner dig sjuk med snuva, hosta eller feber, även vid lindriga symtom.
  • Du tvättar händerna med tvål och varmt vatten ofta.
  • Du håller dig uppdaterad och följer de regionala riktlinjerna.

Sök i första hand information på nätet

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt 1177. Om möjligt, använd myndigheternas webbplatser där många frågor besvaras och där du hittar aktuella riktlinjer.

  • Ring 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet.
  • Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Råd för att undvika smitta

  • Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen. Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Smittämnen fastnar lätt på händerna. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 30 sekunder. Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök.
  • Om möjligt, undvik kontakt med sjuka människor.
  • Är du själv sjuk - stanna hemma. Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen.