Information om coronaviruset
Kontakta oss

Kontakt

ikon för öppna och stäng meny

Bättre koll vid badet räddar livet på sex barn i sommar!!

Varje år drunknar omkring tio svenska barn och merparten under sommarlovet. Genom ett par enkla förebyggande åtgärder kan dessa tragedier förhindras.

Genom ett par enkla förebyggande åtgärder kan dessa tragedier förhindras, säger Christian Söder som arbetar med drunkningsfrågor på MSB. På semestern är vi ofta nära vatten som pooler, sjöar eller hav. De flesta olyckor sker på badstranden, men de mindre barnen drunknar ofta nära hemmet, i diken eller i grannens pool eller trädgårdsdamm.

Många olyckor sker också första dagen på hotellet eller campingen, då barnen går på upptäcktsfärd medan föräldrarna är upptagna med att packa upp.

- Det viktigaste är att aldrig släppa blicken från barn som badar! När ett barn drunknar beror det ofta på bristande tillsyn från en vuxen, säger Christian Söder.

Olyckorna sker snabbt och tyst och en drunkning kan ske mitt bland andra badande utan att någon reagerar. Ta därför upp barnet ur badet om du inte kan hålla koll. Låt inte syskon övervaka varandra. Lita inte för mycket på flythjälpmedel. Risken är att barnet kommer ut på för djupt vatten och välter runt. Var därför alltid i närheten. På stranden bör man vara med i vattnet när de mindre barnen badar.

På Räddningstjänsten i Kisa kan du hyra flytvästar!

Lär dig mer om bad och vatten på www.dinsakerhet.se>>länk till annan webbplats

Du lämnar Kinda kommuns hemsida om 5 sekunder

Sidan du är på väg att besöka ligger inte på Kinda kommuns hemsida