- Startsida
- / Näringsliv och arbete
- / Näringsliv
- / Tillstånd, regler och tillsyn
- / Miljöskydd
- / Miljöfarlig verksamhet
- / Anmälningspliktig eller tillståndspliktig verksamhet
Anmälningspliktig eller tillståndspliktig verksamhet
Din verksamhet kan vara tillstånds- eller anmälningspliktig enligt miljöbalken. Det gäller bland annat om du hanterar stora mängder farliga kemikalier eller har en produktion som gör att farliga ämnen släpps ut till luften eller vattnet.
Vad gäller för din verksamhet?
Miljöfarliga verksamheter delas in i olika grupper:
- Tillståndspliktiga (A- och B-anläggningar)
- Anmälningspliktiga (C-anläggningar)
- Verksamheter som varken är tillstånds- eller anmälningspliktiga.
Med miljöfarlig verksamhet menas all användning av mark, byggnader eller anläggningar som på ett eller annat sätt ger utsläpp till mark, luft eller vatten och som kan vara skadlig för människors hälsa eller miljön.
Tillståndspliktig verksamhet
En tillståndspliktig verksamhet får inte bedrivas förrän den har tillstånd till det. Tillstånd ansöks hos antingen länsstyrelsen eller mark- och miljödomstolen, beroende på verksamhetens typ och storlek. Tillståndspliktig verksamhet är till exempel större industri, anläggning för behandling av avfall, en flygplats, en stor hamn med flera.
Det finns två undantag för vart man vänder sig med en ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet. Ska du anlägga eget avlopp eller installera värmepump söker du tillstånd för detta hos miljöenheten.
Anmälningspliktig verksamhet
Om din verksamhet är anmälningspliktig gör du din anmälan till miljöenheten.
För anmälningspliktiga verksamheter gäller att de inte får påbörjas förrän de har anmälts till tillsynsmyndigheten och det gått minst sex veckor, om inte tillsynsmyndigheten bestämmer något annat. Detta innebär att har tillsynsmyndigheten inte fattat något beslut inom sex veckor kan verksamheten bedrivas.
Exempel på miljöfarlig verksamhet som kan vara anmälningspliktig är mekanisk verkstad, grafisk industri, verkstad för lackering och annan ytbehandling, bensinstation, fordonstvätt, kemtvätt, anläggning för motorsport, skjutbana med flera. Det kan också vara avfallsverksamheter, till exempel sortering av avfall eller återvinning avfall genom mekanisk bearbetning.
Om du inte är säker på vad som gäller för just din verksamhet kan du vända dig till miljöenheten och fråga.
Information och regler
Avgift för anmälan
Miljöenheten tar ut en avgift för att handlägga din anmälan. I handläggningen ingår att granska de uppgifter du lämnat och att besöka din verksamhet. Det är viktigt att din anmälan är så komplett som möjligt för att inte förlänga handläggningstiden.
Är du osäker på vad som gäller för din verksamhet?
Bestämmelserna i miljöprövningsförordningens kapitel 2-32 består av verksamhetsbeskrivningar där typen av verksamhet närmare beskrivs och avgränsas. I bestämmelserna finns ofta tröskelvärden som begränsar vilken omfattning en verksamhet ska ha för att omfattas av en viss bestämmelse. Det framgår även om det är tillstånds- eller anmälningsplikt som gäller.
Länkar
Blanketter och E-tjänster
Kontakt