Vägledning

Kontakta oss

Kontakt kommunstyrelsens förvaltning

Vägledning

Varför ska jag lägga ett förslag?
På Kindaförslaget kan du vara med och påverka och säga vad du tycker att kommunen behöver förbättra och lämna konkreta förbättringsförslag. Med ditt förslag kan du göra kommunen uppmärksam på något som engagerar dig, oavsett hur stor eller liten frågan är. Ditt förslag är inte ett färdigt beslutsunderlag utan är ett sätt att visa vad du tycker är viktigt. Genom att samla många gilla-markeringar kan du göra ditt förslag uppmärksammat.

Vem får lägga förslag och gilla?
Medborgare i Kinda kommun får lägga förslag och gilla. Vi har inte satt någon åldersgräns, vuxna, unga och barn får gilla. I dagsläget kan du bara gilla en gång från varje IP-nummer, vilket oftast motsvarar en gång från varje dator.

Hur gör jag?
För att lägga ett förslag går du in under rubriken "Lägga ett förslag" och fyller i de uppgifter som vi behöver från dig. Förslaget ska ha en rubrik och en kortfattad text och ge tydlig information om vad du vill ska göras. När du lägger ett förslag, tänk på att vara konstruktiv, uttrycka dig lämpligt, vara ärlig och ha en hänsynsfull ton. Förslag som är kränkande, stötande, pekar ut individer eller bryter mot några av de svenska lagarna kommer inte att godkännas. Om något i förslaget är otydligt eller förslaget inte kommer att publiceras kommer vi att kontakta dig med en förklaring.

Vad kan förslaget handla om?
Förslaget ska handla om kommunens verksamhet, alltså det som kommunen har möjlighet att påverka. Om du är osäker på om ditt förslag berör kommunens verksamhet är du välkommen att kolla runt på vår hemsida eller kontakta oss för mer information.

Hur får jag folk att gilla mitt förslag?
När du har skrivit in ditt förslag på hemsidan är det du själv som ansvarar för att marknadsföra ditt förslag och få andra att gilla det. Ett förslag som många gillar har en större chans att bli uppmärksammat, både av andra Kindabor och av kommunens politiker.

Du kan till exempel marknadsföra ditt förslag med hjälp av e-post, nyhetsforum, sociala medier, media eller sätta upp information på vanliga anslagstavlor.

Hur länge ligger förslaget kvar på hemsidan?
Du kan samla gilla-markeringar på ditt förslag i minst 30 och max 60 dagar. Tiden väljer du själv när du skriver ditt förslag. När perioden för insamling av underskrifter är slut ligger förslaget kvar på hemsidan under en tid på några månader så att andra som är intresserade kan läsa ditt förslag.

Vad händer sen?
Kindas politiker har möjlighet att följa utvecklingen på Kindaförslaget och kan plocka in förslag i den politiska organisationen för utredning. Förslaget kan då bli ett ärende i kommunen.

Ett förslag kan också engagera ett stort antal människor och bli uppmärksammat i media. Ett förslag lagt på Kindaförslaget är ett sätt att visa sin idé för andra och få stöd för den .

Kontakt

Du lämnar Kinda kommuns hemsida om 5 sekunder

Sidan du är på väg att besöka ligger inte på Kinda kommuns hemsida