Sittcykel med motor till alla äldreboende i Kinda!

Kontakta oss

Kontakt kommunstyrelsens förvaltning

Sittcykel med motor till alla äldreboende i Kinda!

Alla ska ha en möjlighet att röra på sig. Det är en självklarhet för de flesta av oss, men inte för personer med nedsatt gångförmåga och balans.

Att fysisk aktivitet är nyttigt, ja rent av livsnödvändigt, är idag allmänt vedertaget. Tittar man på Socialstyrelsens hemsida finner man att fysisk aktivitet är en viktig del av det sjukdomsförebyggande arbetet likväl som en del av behandlingen vid många tillstånd, allt från övervikt, diabetes, hjärt- och
kärlsjukdom till olika neurologiska sjukdomar mm. Funktionsnivån hos många
äldre begränsas av dessa sjukdomar, både direkt och indirekt. Nedsatt styrka i
benen och för mycket stillasittande försämrar balansen och ökar risken för
fallolyckor.

Det finns bra sittcyklar med motor och möjlighet att ställa in motståndet som är lätta att använda och kan stimulera till fysisk aktivitet. Det går att sitta både i rullstol och vanlig stol. Via displayen får man återkoppling hur tung belastningen är, hur lång man kört mm vilket ökar motivationen.För person som inte orkar trampa själv finns möjlighet att koppla på motor och därmed få rörelseträning för benen. Man kan behöva hjälp med att fästa fötterna vid pedalerna men sedan är det bara att cykla på.

Jag tycker att det borde finnas minst en sådan cykel vid varje äldreboende och att det ska vara möjligt för alla personer med funktionsnedsättningar att använda dem, inte bara de som bor på just det boendet. Kanske bör de placeras i närheten av matsal/samlingsrum och inte i ett avlägset träningsrum?

Kinda är en fantastisk kommun med många möjligheter till fysisk aktivitet och rekreation. Låt fler få ta del av det!

Förslaget insänt av Anna-Karin Willner

Förslaget röstbart mellan 160112-160311

Totalt antal röster under tiden: 72 st

Kontakt

Du lämnar Kinda kommuns hemsida om 5 sekunder

Sidan du är på väg att besöka ligger inte på Kinda kommuns hemsida