Information om coronaviruset
Kontakta oss

Kontakt

ikon för öppna och stäng meny

Vi följer händelseutvecklingen gällande Coronaviruset

Kinda kommun följer händelseutvecklingen gällande Coronaviruset.

Vi följer utvecklingen och samverkar i olika forum.

Vi håller oss uppdaterade, bland annat via Folkhälsomyndighetens, information och rekommendationer på nationell nivå. På internationell nivå följer vi WHO. Vi bedriver samverkan genom Samverkan Östergötland på regional nivå. Häri ingår bland annat Länsstyrelsen, Region Östergötland och länets alla kommuner. På lokal nivå har vi på ledningsnivå avstämningar flera gånger i veckan och vid behov. Det finns en samordningsgrupp där det sker ett pågående arbete.

Tänk på att endast dela bekräftad information och undvik att bidra till ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

Minska smittspridningen

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt. Det görs genom att:

 • du stannar hemma om du känner dig sjuk med snuva, hosta eller feber, även vid lindriga symtom.
 • du gör inga besök på äldreboenden eller sjukhus som absolut inte kan undvikas. Låt bli sådana besök helt om du känner dig sjuk.
 • du tvättar händerna med tvål och varmt vatten ofta.

Sök i första hand information på nätet

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt 1177. Hjälp de som verkligen behöver komma fram att göra det. Många vanliga frågor besvaras på myndigheternas webbplatser.

 • Ring 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet.
 • Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Råd för att undvika smitta

 • Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen. Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Smittämnen fastnar lätt på händerna. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök.
 • Undvik kontakt med sjuka människor.
 • Är du själv sjuk - stanna hemma. Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen.

Undvik sociala kontakter om du har symtom eller är över 70 år

Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom, även milda, att undvika sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet.

 • Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.
 • Du som är över 70 år uppmanas att begränsa dina kontakter med andra människor så långt som möjligt under en tid framöver. Det gäller även om du känner dig frisk.
 • För dig som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre är det extra viktigt att inte gå till jobbet om du får symtom på luftvägsinfektion.
 • Du som anhörig bör undvika att besöka äldre släktingar, även om de är friska. Undvik onödiga besök på sjukhus och äldreboenden och gör aldrig ett besök om du har luftvägssymtom.

 

Du lämnar Kinda kommuns hemsida om 5 sekunder

Sidan du är på väg att besöka ligger inte på Kinda kommuns hemsida