Riskklassning och hur de fungerar

Från och med 2024 inför Livsmedelsverket en ny riskklassningsmodell för livsmedelsverksamheter. Den nya riskklassningen leder till en tillsynsfrekvens som säger hur många tillsynsbesök verksamheten ska ha under fem år. Riskklassningen sker efter livsmedelverksamheten har blivit registrerad och påbörjat sin verksamhet.

För att vi ska kunna riskklassa din verksamhet enligt det nya systemet behöver vi ha in uppgifter om din verksamhet. Du lämnar uppgifter via registreringsblanketten.

Dessa uppgifter lämnar du in:

Huvudsaklig inriktning

Huvudsaklig inriktning handlar om vilken typ av livsmedel din verksamhet hanterar. Exempelvis restauranger, butiker, grossister eller dricksvattenanläggningar.

Aktiviteter

Aktiviteter är det som sker i verksamheten, alltså vad din livsmedelsverksamhet gör. Det kan till exempel vara tillverkning, servering, inköp, lagring, märkning eller försäljning av livsmedel.

Produktgrupper

Produktgrupper är vissa livsmedel som omfattas av specialregler. Är din verksamhet ett huvudkontor, tillverkare, grossist eller importör kan vissa livsmedel omfattas av specialregler. Det kan till exempel vara livsmedel med skyddade beteckningar eller livsmedel med närings- och hälsopåståenden.

Omfattning/storlek

Din verksamhets storlek kan redovisas på olika sätt, till exempel som antal årsarbetskrafter eller antal ton utgående mängd livsmedel.

Tredjepartscertifiering

I blanketten kan du lämna in uppgifter om din verksamhet har ett giltigt certifikat från en tredjepartsstandard som Livsmedelsverket granskat och tagit upp i sin förteckning. Du lämnar certifikatet som en bilaga. En godkänd tredjepartcertifiering innebär en minskning av kontrollfrekvensen.

Det här händer efter att vi har fått in uppgifterna

Vi går igenom uppgifterna som du har lämnat in. Om vi undrar över något kontaktar vi dig för att bekräfta att uppgifterna stämmer. Vi riskklassar sedan din verksamhet efter det nya systemet.

Du kan läsa mer om den nya modellen för riskklassningen i länkarna nedanför.